Actes i molt més...

La Farsa de Gandesa
El proper 19 d'agost a les 19.00h de la mà de Joan Pallarès-Personat ens endinsarem a la Gandesa de 1319. L'acte es farà en record de l'autor Eufèmia Fort i Cogul, que gràcies a ell tenim un gran estudi sobre el casament frustrat de 1319 i al mateix moment memòria, ja que sinó, ara ens faltarien molts detalls del casament. En Joan Pallarès es un expert de l'obra i gran entès en la història, i sobretot de la Terra Alta, on en té arrels, i encara ara, des de la ciutat comdal segueix atemptament tot el que passa a les nostres terres. No us la podeu perdre, es una conferència única! No us perdreu ni un detall de la Farsa.


Gandesa acull el 3er aplec coral 
de les Terres de l'Ebre
El passat 5 de juny de 2016 a Gandesa es va celebrar el 3er aplec coral de les Terres de l'Ebre. A diferencia d'altres concerts de música aquest va anar pel carrer i visitant els principals edificis de Gandesa, com ara l'església parroquial, l'ajuntament, el celler cooperatiu, la plaça del comerç, o també observant altres edificis com casa Sunyer, casa els Barons o entre altres que té el patrimoni de Gandesa. En l'aplec van participar el cor tortosí, la coral Aquae de la Filharmònica d'Amposta i l'orfeó gandesà. El cant comú es va fer a la plaça del comerç i va ser on la gent va estar més atenta al moviment de l'orfeó.


Visita de Raül Romeva
Raül Romeva conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya va visitar el passat 3 de juny de 2016 els principals municipis afectats durant la Batalla de l'Ebre a la Terra Alta, Corbera, on es va iniciar el recorregut visitant el museu de 115 dies de Batalla de l'Ebre, i a part també va visitar el conjunt del poble vell de Corbera tirotejat duran la Batalla de l'Ebre i ara es pot veure el passat tant cruel i demolidor d'aquesta batalla, va visitar el principal edifici del poble deshabitat, l'església allí es va reunir amb els 12 alcaldes de la comarca i a part en altres politics de la zona. A part de Corbera va visitar la Fatarella, Vilalba i Gandesa, la parada a Gandesa on va poder fer la inauguració de la pel·lícula Ebre, del bressol a la batalla, on unes 400 persones aproximadament van poder entrar a veure l'estrena de la pel·lícula. A part Raül Romeva va insistir que "Qualsevol element, espai o simbologia franquista s'ha de retirar" així es va manifestar el conseller Raül Romeva sobre el monólit del Coll del Moro de Gandesa, encara que ara hi ha una proposta sobre la taula de poder-lo deixar en mans del CEBE al museu que tenen a Gandesa i així no eliminar-lo per sempre.





Arnes va organitzar la 13ena edició de la fira de la mel. La fira acull un miler de persones vingudes amb l'intenció de degusta la mel amb les desenes de parades que es van trobar el passat 29 de maig de 2016. Es una de les pricipals fires comarcals i la més important d'àmbit local. Entre actes destacats un fora del diumenge es la presentació del llibre: La filla del capità Groc, de Victora Amela. La novel·la ha estat guanyadora del premi Ramon Llull i va fer una presentació del llibre i repàs a la història força interresant, el diumenge es van poder trobar pels carrers varietat d'autors venen els seus llibres pels carrers del poble.

Festa de la mel







Museus de nit


La majoria de museus catalans van obrir les portes de nit el dissabte 21 de maig, a partit de les 19.00h. Per primera vegada el CEBE (Centre d'estudis de la Batalla de l'Ebre) va obrir el seu museu de Gandesa de nit, per ser la primera vegada no va parar d'entrar i gent. Tota la família va participar, els més petits van escoltar un conte d'un noi anomenat Jaumet, que es va ficar molt alegre quan es va acabar la guerra i després van pintar un mural per representar la pau. Els adults van escoltar la visita de la guia, i veure material, fins i tot tocar-lo! L'associació fundada l'any 1998 va obrir portes al públic, tant sols un any després de la seva fundació. Actualment ja són 4 sales, tot i que tenen previst obrir-ne més en un futur molt proper.



Conferència cancel·lada
Orta o Horta?
Els habitants del municipi volen iniciar un canvi de nom. Els motius són que el municipi sempre s'havia escrit i no Horta com ara està escrit. A partit de l'associació Recuperem ORTA s'han fet varies conferències sobre Orta o Horta. En la carta de poblament i figura Horta, però la carta de poblament d'Orta va estar cremada, i quan es va copiar ja no van apreciar si Orta o Horta, no sols passa en la carta de poblament, sinó en altres documents on hi figura Horta i Orta. Però això sols passa en documents i si mirem els mapes es veu a tots fins a l'entrada del segle 19, a partit d'aquest moment comença a parèixer Horta, el canvi del municipi el van fer els Borbons després de la guerra dels Segadors. I ha l'any 1915 fins el 1919 es va començar afegir Sant Joan al nom. 
Recuperem Orta organitza varies conferències com la que el proper 15 de juliol a les 20h fan al Ecomuseu dels Ports, el ponent es el sr. Jesús Massip, Doctor en dret: Director del Honorari del Museu i Arxiu de Tortosa: Creu de Sant Jordi 2015. 
Aquí us deixem el cartell:


Gandesa va a la Fontcalda
Els gandesans es desperten any per anar a visitar la seva patrona, la Fontcalda. Tots presents a les set del matí davant l'església del municipi, algun més adormits que altres, emprenen unes tres hores de camí per anar a veure la seva patrona al qual els vigila i protegeix. Gandesa conserva algunes de les tradicions com fer la pregaria al peiró, un típica tradició de Gandesa, però que havia estat perduda. Anteriorment de la guerra, van haver varies destrosses en espais simbòlics de Gandesa. La recuperació d'aquest peiró es un moment històric, on tot el municipi es quedava sense moure's i encara si queda.
  


Pinell va a Santa Magdalena
Com cada any, els veïns del Pinell de Brai han anat a Santa Magdalena. Els habitants van passar tot un dia a la ermita de la seva patrona, a la qual van realitzar una varietat d'activitats, entre elles les més tradicionals com el dinar i la missa. La festa va a portar una gran multitud de Pinellans a la ermita, a la qual segueixen seguint la tradició de fer la processó i recordar antigues tradicions de com s'anava a l'ermita.





















Fotografia: Antònia Serres Buenaventura





El proper diumenge dia 17 d'abril, les associacions de dones de la comarca organitzaran una caminada per l'antiga via del tren. En començar el recorregut a l'estació d'Arnes-Lledó la caminada farà parada al municipi d'Orta, a la qual també és farà el dinar. I a la tarda és farà la tornada fins a la mateixa estació de sortida. El recorregut és de 14 Km, en un nivell fácil, és una caminada lleugera, les inscripcions les podeu fer a la vostra associació de dona més propera o al Consell Comarcal de la Terra Alta, recordeu que teniu temps fins el dimecres 13 d'abril per inscribir-vos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada